Историјат

ОФК Младеновац од прве лопте до данас

Иако се званично 1924. година узима за годину оснивања ОФК Младеновца, темељи младеновачком фудбалу па самим тим и најстаријем младеновачком фудбалском клубу постављени су неколико година раније, тачније 1919. године кад је по сведочењу старијих Младеновчана у поткосмајску варош донета прва лопта, што су касније (1994. године) у својој монографији “75 година младеновачког фудбала” навели и младеновачки публицисти Милосав. Б Влајић и Милорад Јанковић.

Свему је претходило оснивање М.С.К (Младеновачког Спортског Клуба) који је у лето 1920. године одиграо прву утакмицу као домаћин са П.С.К. (Паланачки Спортски Клуб) на игралишту Сајмиште, a које се налазило на ледини некадашње сточне пијаце. Остала је непознаница да ли је лопту са шниром донео млади Србин из Париза који се у Младеновцу кратко задржао и оставио је младеновачким дечацима или је то био лекар Живорад Бата Маринковић (1901-1965) који је наводно студирао медицину у Прагу и донео прву кожну лопту за којом се трчало на простору недалеко од цркве где се данас налази ОШ “Момчило Живојиновић” и војна касарна која одбројава последње дане јер ту ускоро започиње изградња стамбених објеката.

Та лопта многима је увелико променила живот исто онако као што је то учинио онај први воз који се 23. августа 1884. године у три сата и један минут зауставио на педсет и четвртом километру од Београда што је утицало да на ливадском земљишту никне насеље које је указом краља Александра Обреновића 2. августа 1893. године проглашено за варош.

У тој вароши родио се најпре М.С.К којем је на предлог првог капитена Чеде Јоцића 1924. године додато име војводе из Првог српског устанка, Јанка Катића рођеног у космајском селу Рогачи. У јулу исте године М.С.К Јанко Катић одиграо је утакмице против клубова из Смедеревске Паланке и Обреновца. Клуб је 1925. године почео да игра првенствене утакмице, а за противнике је имао клубове из Београда, Земуна, Смедеревске Паланке, Велике Плане, Аранђеловца…

Младеновчани су се у првој деценији оснивања такмичили Јасеничкој жупи чије је седиште било у Младеновцу, а онда су уследила првенства Браничавско подунавске жупе, Јасеничко-космајске жупе, односно такичење Београдског лоптачког потсавеза.

Да је Младеновац постајао све више опијен чарима фудбалске игре говори историјски податак да је захваљујући у то време моћном индустријалцу Драгомиру Ракићу, власнику фабрике џакова у августу 1936. године основана спортска секција ЈУТА у оквиру које је посебно место заузимала фудбалска секција која је утакмице играла у непосредној близини фабрике и полако градила локални ривалитет јер су за њу играла деца из радничке класе, а у старијем М.С.К Војводи Катићу дечаци из грађанске у буржоаске породице.

Након немачке окупације ова два клуба су се спојила у један чија је оснивачка скупштина одржана 19. августа 1945. године тако да су спортско друштво, односно фудбалски клуб добили име Јединство које је прву првенствену утакмицу Окружне лиге одиграло 23. јуна 1946.године у Раљи и младеновачки тим савладао је домаћу Каћушу резултатом 8:1.

Како је послератни период у Младеновцу донео нагли процват индустријализације, тако се повећао и прилив становништва и један клуб је био недовољан да прими све оне који су желели активно да тренирају, тако да се 1949. године у фабрици тенкова “Петар Драпшин” оснива ОФК Металац и младеновачки фудбал кроз своју историју по други пут добија месни ривалитет два фудбалска клуба.


Јединство и Металац имали су своје успоне и падове, путеви су им се укрштали и разилазили све до 1962. године кад није донета одлука за коју је била јавна тајна да је имала политичку позадину и доводи до настанка новог клубa који добија име града. За првог председника ОФК Младеновац именован је Милојко Живојиновић док су чланови управе клуба били Слободан Илић, Михајло-Микица Димитријевић, Мирко Обрадовић, Миле Радојкић, Радиша Миладиновић, Миодраг Селенић-Чајка, Гага Станић и Живорад Тодоровић.

Под именом ОФК Младеновац, клуб је први пут започео да исписује своју такмичарску историју у конкуренцији десет клубова који су се такмичили у сезони 1962/1963 у Српској лиги група Југ. Противници су били Металац из Ваљева, Напредак из Крушевца, Смедерево, краљевачка Слога, Слобода из Титових Ужица, Младост из Смедеревске Паланке, Млади Радник из Пожаревца, Фап из Прибоја на Лиму и Јавор из Ивањице.

Била је то година почетка једног новог тима под југословенским и српским небом чије су клупске боје биле плаво-беле које су и данас у граду под Космајем сан многих дечака и поред свих турболентних времена кроз које је пролазио и пролази наш ОФК Младеновац.

Драган Гула Николић